kunstlicht

Alles over kunstlicht

Zonder licht is er geen leven mogelijk

Licht is fundamenteel voor het leven. 
De temperatuur van water op planeet Aarde varieert in functie van de hoeveelheid zonlicht die het aardoppervlak bereikt. Dit bepaalt ook de beschikbaarheid van voedsel. De beschikbaarheid van voedsel varieert in elke omgeving op aarde. Hoe verder je van de evenaar bent, hoe meer variatie je in voedsel zult zien. 

Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe meer dieren bijkomen in vetmassa in de late zomer en herfst, en hoe langer ze overwinteren in de winter.
De hormonen en neurotransmitters die dit veroorzaken, worden allemaal fundamenteel gecontroleerd door licht en temperatuur, en de manieren waarop ze dit regelen zijn vergelijkbaar, zo niet identiek, in alle warmbloedige zoogdieren. U bent hierop geen uitzondering. 
De gevolgen hiervan zijn enorm voor uw gezondheid en welzijn. Het leven moet anticiperen op omgevingscondities. Timing is alles. Hoe beter de timing van een organisme, of het nu voor de winter is of wanneer je ’s ochtends naar voedsel moet zoeken, hoe succesvoller dat organisme zal zijn. 
Om te begrijpen waarom, moet je ‘licht’ begrijpen.

Wat is licht ?

Licht is deel van een elektromagnetisch spectrum dat zich uitstrekt van extreem lage energie tot hoge energie, die niet allemaal zichtbaar is. Licht bestaat uit kleine, discrete energiepakketten die we fotonen noemen. U kunt geen energierijk licht zien, zoals röntgenstralen die we routinematig gebruiken in de geneeskunde en tandheelkunde. Deze hoogenergetische fotonen kunnen net zo gemakkelijk door je lichaam passeren dat dichte weefsels (zoals bot) ze redelijk effectief blokkeren, terwijl structuren met een lage dichtheid (zoals de long) ze nauwelijks blokkeren. Zichtbaar licht, dat minder energie heeft dan röntgenstralen, dringt niet volledig door je lichaam, hierdoor kunnen we elkaar zien. 

Waarom kunnen we zichtbaar licht zien? Is het niet interessant dat mensen meer kleuren kunnen zien dan enig ander dier op de planeet? 
Denk je dat dat belangrijk is voor je biologie?
Het leven regelt zijn vitale processen op basis van het licht waaraan het wordt blootgesteld. In de natuur vinden de dag van 24 uur en het jaar van ~ 365 dagen plaats met voorspelbare lichtcycli. Dit is hoe beren weten wanneer ze vetmassa moeten opslaan, hoe de antilope van de Afrikaanse savanne weet wanneer ze op en neer moeten migreren naar hun continent, en hoe vogels weten wanneer ze naar het noorden moeten gaan, of wanneer ze naar het zuiden naar de zon moeten vliegen. Dezelfde cycli zijn in je aanwezig. Ze beheersen je slapen en waken, wat de twee belangrijkste functies zijn, die in mensen worden beheerst door licht. Je lichaam regelt slapen en wakker worden (grotendeels) op basis van licht.

Zonlicht varieert in de loop van de dag in zijn kleur (meer specifiek de kleurtemperatuur).   De kleur van het licht hangt af van de relatieve hoeveelheden van specifieke golflengten in dat licht. Stel je voor dat je gloeilampen hebt in alle verschillende kleuren. Als je ze samen combineert, krijg je wit licht. Verhoog de intensiteit van de één of de ander en u verandert de kwaliteit van het licht.
Je oog kan het verschil tussen deze kleuren zien en geeft deze info door aan je hersenen om te vertellen hoe laat het is. We noemen dit de “kleurtemperatuur” van licht. Een hoge kleurtemperatuur zien we overdag. De kleurtemperatuur daalt tot in de nacht, met als hoogtepunt de warme, rode gloed van zonsondergang.

Alles over kunstlicht 1 clouds cropland crops 462023 1

Je lichaam heeft speciale chemicaliën in bepaalde cellen die worden veranderd door bepaalde golflengten van licht. Dit is hoe je lichaam zijn circadiane ritmes afstemt met behulp van licht. Wanneer blauw licht je oog raakt, vertelt het je hersenen dat het ochtend is. Dit is de reden waarom blauw licht wordt gebruikt in displays van vliegtuiginstrumenten – het verhoogt uw alertheid. Dit is de reden waarom je de hele nacht wakker kunt blijven door in je Twitter-, Instagram- of Facebook-feed te bladeren, maar bij het lezen van een boek, ga je binnen enkele minuten kunnen slapen. Het licht van uw gemiddelde gloeilamp is niet zo stimulerend voor uw hersenen (via uw oog en huid) als het blauwe licht van uw gemiddelde smartphone, tablet, televisie of computer. 
Rood licht heeft daarentegen niet dezelfde energie als blauw licht. Dit betekent dat het niet hetzelfde signaal naar je hersenen kan genereren om waakzaamheid te bevorderen. 
Het probleem met dit systeem in onze moderne wereld is dat kunstlicht deze cycli kan verwoesten.

Een beetje geschiedenis over kunstlicht

Verlichting, als een deel van technologie, is een enorm aspect geweest voor de evolutie van de menselijke beschaving. Het was een van de eerste aspecten van onze omgeving die mensen leerden beheersen en versnelde daarmee onze ontwikkeling van industrie en veranderde onze kwaliteit van leven. Zoals bij veel van onze hedendaagse industriële activiteiten om het milieu te manipuleren, verloren mensen echter het feit uit het oog dat onze menselijke fysiologie  is afgestemd op de invloeden van de natuur. Hoewel ons brein misschien in staat is om af te wijken van de natuurwetten om kunstlicht te construeren, blijft onze fysiologie gebonden aan de realiteit van onze evolutionaire omgeving.

Alles over kunstlicht 2 tijdlijn evolutie licht

Het verhaal van verlichtingstechnologie is er één dat zich uitstrekt van verbranding tot elektriciteit. Mensen begonnen met vuur en eindigden met koude LED’s (Light Emitting Diode). We gingen van het gebruik van natuurlijk licht in gecontroleerde omstandigheden naar het vervangen door elektrisch licht. Vuur, dat tot ongeveer 140 jaar geleden onze primaire lichtbron was in de vorm van fakkels, olielampen en kaarsen, heeft veel van de eigenschappen van natuurlijk zonlicht behouden. Terwijl mensen het gebruik van elektrische stroom verfijnden, ontwikkelden we spaarlampen en LED’s die grote delen van het zichtbare en niet-zichtbare lichtspectrum missen, onnatuurlijk flikkeren en een geisoleerde kleurtemperatuur hebben.

De belangrijkste valkuil van moderne verlichting is de consensus onder marktleiders dat onzichtbare golflengtes geen waarde hebben. In een poging om “groenere”, energiezuinige verlichtingstechnologieën te ontwikkelen, creëerden lichtingenieurs “koude” lampen en diodes. Deze bevatten de ultraviolette en infrarode golflengtes niet en benadrukken de blauwe frequenties overdreven. Hoewel deze lichten uitstekend werken bij het minimaliseren van energiekosten, zijn ze een catastrofe voor de menselijke fysiologie. In tegenstelling tot de ideeën van moderne lichtingenieurs, zijn de onzichtbare golflengten (UV & IR) cruciaal voor het reguleren van de menselijke biologie door circadiaanse en metabole mechanismen. Op deze manier is de energie-efficiënte verlichting van de moderne beschaving trans-humanistisch in vergelijking met het biologisch ondersteunende licht van verbranding en zonlicht.

Alles over kunstlicht 3 Specrtum2

De verschillende soorten licht

Het zou nuttig zijn om een korte samenvatting te geven van de specifieke soorten lichten die we tijdens onze evolutie zijn tegengekomen.

De zon en natuurlijke verlichting met vergelijkbare eigenschappen waren miljarden jaren de enige lichtbron voor biologische systemen. Voor mensen betekent dit zonlicht, vuur van brandbare materialen, olielampen, kaarsen en ten slotte gloeilampen. 

De gloeilamp met elektrische gloeidraad was de eerste elektrische lichtbron zonder rook en de laatste kunstmatige lichtbron met een natuurlijk spectrum. Al deze bronnen, inclusief gloeilampen, streven zonlicht na op vlak van spectrum, flikkering, kleurkwaliteit en kleurtemperatuur. 

Helaas worden gloeilampen door veel regeringen wereldwijd ten onrechte uitgesloten ter ondersteuning van een milieuvriendelijke agenda.

Alles over kunstlicht 4 Specrtum

In de afgelopen honderd jaar zijn we blootgesteld aan kunstmatige lichten, waaronder fluorescerende en light-emitting-diode (LED). Aangezien dit een zeer recente technologische vooruitgang is, nemen we risico’s door onszelf eraan bloot te stellen zonder goed te begrijpen wat de mogelijke risico’s zijn. Deze lichten hebben een abnormale spectrale verdeling en kleurtemperatuur, slechte kleurweergave-index en flikkeren onnatuurlijk. Hoewel we recent pas de risico’s van kunstlicht beginnen te begrijpen, neemt het bewijs van acute gevaren toe.

Kortom, elk aspect van kunstlicht is potentieel schadelijk bij overmatige blootstelling. 
We zullen ze één voor één behandelen …

Spectrum

Fluorescerende en LED-lichten pieken in het blauwe golflengtebereik en worden gedomineerd door deze frequenties. De negatieve biologische effecten van blauw licht die niet in balans zijn door rood licht, omvatten zowel oculaire als systemische effecten. 
De bewezen oculaire effecten omvatten netvliesbeschadiging, wazig zien, oogvermoeidheid, en droge ogen. Blauw en ultraviolet zijn beide hoogfrequente golflengten die structuren van het oog kunnen beschadigen, maar in tegenstelling tot UV, is blauw zichtbaar en bereikt en beschadigt dus het netvlies. IR-A-licht repareert het netvlies, maar is niet vaak aanwezig in kunstlicht. Ook glas filtert het meeste rode licht uit zonlicht. Blauw verrijkt licht of hoogenergetisch zichtbaar licht zonder RODE / IRA-golflengtes verhogen huid- en netvliesstress door het gebrek aan inductie van regeneratieve en anti-oxidatieve mechanismen. De systemische effecten van blauw licht, die voornamelijk metabolisch en hormonaal van oorsprong zijn, zijn onder meer slaaptekort, obesitas, hart- en vaatziekten, kanker en psychische stoornissen.

Flikkeren

Je hersenen filteren flikkering weg, dus het is meestal onmerkbaar, maar je biologie registreert het altijd en wordt benadrukt door flikkering. 

Je hersenen hebben meer metabole energie nodig om deze negatieve invloed te verwerken. Wanneer lichten (vooral LED’s) zijn aangesloten op een elektrische bron die stroom levert in een wisselstroom van verschillende frequenties (de VS gebruikt 60Hz, de wereldstandaard is 50Hz) flikkeren ze.

 De nadelige effecten van flikkering zijn foto-epilepsie, stroboscopische effecten, autistisch gedrag, migraine en vermoeide ogen.

Alles over kunstlicht 5 flicker

2 reacties op “Alles over kunstlicht

  1. Pingback: MIITTO™ Health En Atletisch Herstel

  2. Pingback: De Kracht Van Zonlicht - MIITTO Health

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.